Toetsing
Hoe worden de leerlingen getoetst?
De eerste toetsing
De eerste toetsing wordt door de remedial teacher (evt. met hulp van de leerkracht en/of schoolarts) gedaan: de test of het kind ‘schoolrijp’ is. M.a.w. of het kind van de kleuterklas naar de 1e klas kan. Dan komt het eerst in een klas die het kind voorbereid op de 1e klas.
De leerkracht
De kinderen houden in klas 1-6 zoveel mogelijk dezelfde leerkracht zodat de leerkracht en de kinderen elkaar door en door (leren) kennen. De leerkracht kan de ontwikkeling van de kinderen op deze manier goed in de gaten houden.
Getuigschrift en advies vervolgonderwijs
Aan het eind van het schooljaar krijgen de kinderen een getuigschrift mee (i.p.v. een rapport), een soort uitgebreide brief waarin de leraren schrijven over de vorderingen en de ontwikkeling van het kind. In de 6e klas krijgen de leerlingen dan een advies over het vervolgonderwijs, waarbij de meeste kinderen kunnen doorstromen naar de 7e klas, wat wij de brugklas noemen.
Manier van toetsing
De Vrije Scholen werken niet met de Cito-toets. Zij werken met leer- en ontwikkelingsdoelen. Voor de vakken Nederlandse Taal en Rekenen en meetkunde worden de leer- en ontwikkelingsdoelen per leerjaar opgesteld.
De kinderen leggen hun ontwikkeling vast in een ‘periodeschrift’. Dit kan in de vorm van tekeningen, dictaten en op latere leeftijd ook door samenvattingen.
Toetsingen
Als Vrije School gebruiken wij:
- Schoolrijpheidsonderzoek (onderdeel van het leerlingvolgsysteem, door remedial teachter)
-Leerlingvolgsysteem (voor kleuters: kleutervolgsysteem; voor het leerlingvolgsysteem worden methodeonafhankelijke lees-, begrijpend lezen-, spelling- en rekentoetsen afgenomen)
-Toetskalender
-Toetssysteem (waarin de afspraken zijn vastgelegd over de momenten en de wijze van afname van de toetsen)
-Toets protocollen
-NIO-toets (intelligentieonderzoek, geeft een indicatie over de mogelijkheden van het kind in het voortgezet onderwijs).
-Het eerste klas onderzoek